хемера семе од бел трн силимарин

Придобивки од растението Silybum marianum L.

caj od bel magareski trn

Сподели:

Silybum marianum L., попозната како млечен трн или бел трн, е растение кое се користи за медицински цели повеќе од 2.000 години. Растението потекнува од медитеранскиот регион и сега се наоѓа во многу делови од светот, вклучувајќи ги Европа, Азија и Северна Америка.

Белиот трн е ценет поради неговите моќни заштитни својства на црниот дроб. Активната состојка на млечниот трн е силимарин, флавоноиден комплекс за кој се покажало дека има различни корисни ефекти врз црниот дроб.

Една од основните придобивки на млечниот трн е неговата способност да го заштити црниот дроб од штетни токсини, како што се алкохолот, дрогата и загадувачите на животната средина. Се покажа дека силимаринот го стимулира растот на нови клетки на црниот дроб и го спречува оштетувањето на црниот дроб предизвикано од овие токсини.

Покрај заштитните ефекти на црниот дроб, белиот трн, исто така, се покажа дека има и други здравствени придобивки. Некои истражувања сугерираат дека силимаринот може да има антиинфламаторни и антиоксидантни својства, што може да помогне во спречување на хронични болести како што се срцеви заболувања, рак и дијабетес.

Исто така, се верува дека белиот трн има позитивно влијание врз метаболизмот на гликозата, што го прави потенцијален третман за дијабетес тип 2. Дополнително, некои студии покажаа дека млечниот трн може да има позитивен ефект врз нивото на холестерол, што е важно за здравјето на срцето.

Друга придобивка од белиот трн е неговиот потенцијал да го поддржи дигестивниот систем. Растението традиционално се користи за лекување на дигестивни проблеми, како што се варење, надуеност и запек.

Белиот трн е безбеден и ефикасен природен лек за различни здравствени проблеми. За разлика од некои фармацевтски лекови, тој има многу малку несакани ефекти и генерално организмот добро го поднесува.

Како заклучок, млечниот трн е моќен природен лек со широк спектар на здравствени придобивки. Неговите заштитни својства на црниот дроб го прават особено вреден додаток за луѓето кои се изложени на штетни токсини. Дополнително, неговиот потенцијал за поддршка на дигестивниот систем, подобрување на метаболизмот на гликозата и заштита од хронични болести го прави корисен додаток на здрав начин на живот.

Слични написи