хемера семе од бел трн силимарин

Резултатите од бројни научни студии го докажуваат позитивното дејство на семето од бел трн

Сподели:

Silybum marianum L., познат и како млечен или бел трн, е растение кое е предмет на бројни научни студии за да се утврдат неговите здравствени придобивки. Резултатите од овие студии се многу позитивни и ја потврдија традиционалната употреба на млечниот трн за проблеми со црниот дроб и дигестивниот систем.

Една од основните активни состојки во семето од бел трн е силимаринот, флавоноиден комплекс за кој се покажа дека има моќни заштитни својства на црниот дроб. Во неколку клинички испитувања, се покажа дека силимаринот ја подобрува функцијата на црниот дроб и штити од оштетување на црниот дроб предизвикано од штетните токсини како што се алкохолот и дрогата.

Истражувањата исто така покажаа дека силимаринот има моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства, што може да помогне во спречување на хронични болести како што се срцеви заболувања, рак и дијабетес. Студијата објавена во списанието „Phytotherapy Research“ покажа дека силимаринот може значително да го намали оксидативниот стрес и воспалението кај пациенти со дијабетес тип 2.

Откриено е дека семето од бел трн има позитивно влијание врз метаболизмот на гликозата, што е важно за луѓето со дијабетес тип 2. Студијата објавена во списанието „Diabetes Care“ покажа дека земањето додаток на млечен трн ја подобрува чувствителноста на инсулин и го намалува нивото на гликоза на главно кај луѓето со дијабетес тип 2.

Покрај потенцијалните здравствени придобивки, млечниот трн е исто така безбеден и добро толериран природен лек. Потврдено од клиничките испитувања објавен во „Journal of Alternative and Complementary Medicine“ покажаа дека користењето на семе од бел трн добро се поднесуваат од пациентите и имаат малку несакани ефекти.

Како заклучок, истражувањето на семето од бел трн и неговата активна состојка силимарин дава силна поддршка за неговата традиционална употреба како природен лек за проблеми со црниот дроб и дигестивниот систем. Дополнително, неговиот потенцијал за заштита од хронични болести, подобрување на метаболизмот на гликозата и неговата безбедност и подносливост го прават вреден додаток во исхраната за луѓето кои сакаат да го подобрат своето здравје.

Слични написи