Бел трн растение со богата историја на медицинска употреба

магарешки трн

Silybum marianum L., познат и како млечен или бел трн, е растение со богата историја на медицинска употреба која датира од пред повеќе од 2.000 години. Античките Грци и Римјани користеле бел трн за лекување на различни здравствени проблеми, вклучувајќи нарушувања на црниот дроб и дигестивниот систем. Во средниот век, белиот трн бил широко користен […]

Резултатите од бројни научни студии го докажуваат позитивното дејство на семето од бел трн

Silybum marianum L., познат и како млечен или бел трн, е растение кое е предмет на бројни научни студии за да се утврдат неговите здравствени придобивки. Резултатите од овие студии се многу позитивни и ја потврдија традиционалната употреба на млечниот трн за проблеми со црниот дроб и дигестивниот систем. Една од основните активни состојки во […]

Придобивки од растението Silybum marianum L.

caj od bel magareski trn

Silybum marianum L., попозната како млечен трн или бел трн, е растение кое се користи за медицински цели повеќе од 2.000 години. Растението потекнува од медитеранскиот регион и сега се наоѓа во многу делови од светот, вклучувајќи ги Европа, Азија и Северна Америка. Белиот трн е ценет поради неговите моќни заштитни својства на црниот дроб. […]